Klímavédelmi fotó és rajzpályázat Nyékládházán
Mára a klímaváltozás lett az egyik legkiemeltebb globális környezeti probléma a Földön. Ennek hatásait évek óta érzékeljük, láthatjuk: a Föld átlaghőmérséklete nő, ezáltal a sarki és magashegységi jégtakarók és gleccserek olvadnak, felületük csökken, hatásaként emelkedik a tengerszint, emellett egyre több a szélsőséges időjárási jelenség és természeti katasztrófa, melyek a klímaváltozással hozhatók összefüggésbe.
A legtöbb tudományos kutatás alapján a Föld klímájának jelenlegi változását – mely alapvetően természetes folyamat is-, jelentős mértékben az emberi tevékenységek során kibocsátott üvegházhatású gázok okozzák. Ilyen ÜHG például a szén-dioxid, nitrogén-oxid, metán és vízgőz is. A klímaváltozás, mint globális környezeti probléma a lakosságot és ezen belül az iskolás korosztályt is érinti, így a fent hivatkozott projekt keretében 2022 őszén fotó és plakát készítő pályázat került kiírásra.
A zsűri figyelembe vette a témaválasztás eredetiségét, fókuszát, komplexitását és a helyi kérdések, problémák vonatkozásainak megjelenítését.
A fotópályázat nyertesei:
1. Hortobágyi Róza
2. Komoróczki Liliána
3. Tóth Dorina
A plakátkészítő pályázat nyertesei:
1. Pásztor Jázmin
2. Jenei Dalma
3. Urbán Emília
Mind a fotó, mint a plakátpályázat munkáiból a nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskolában készítettek kiállítást, melyet októberben tekinthettek meg a látogatók.
A program a Nyékládháza Község Önkormányzata által elnyert KEHOP-1.2.1-17-2017-00050 számú, „Klímatudatos szemléletformáló rendezvények, szakmai előadások szervezése és megtartása” c. projekt keretében valósult meg.